La normativa Europea CPR obliga als fabricants de cables a realitzar un test de reacció…
Classificació de la normativa europea CPR dels cables elèctrics a Europa
La normativa europea CPR (Construction Products Regulation) estableix categories dels cables en funció de la seva reacció en cas de produir-se un incendi. Hi ha dues classes de cable que són d’obligada instal·lació en tots els locals de pública concurrència a Espanya: B2ca i Cca. Amb aquesta classificació, es garanteix la màxima seguretat davant del foc per a les persones i els equips elèctrics.
LA NORMATIVA EUROPEA CPR I LA SEGURETAT
La seguretat és un aspecte crucial que s’ha de tenir en compte en el moment d’iniciar un nou projecte. És necessari avaluar totes les possibles situacions amb les que es pot trobar la instal·lació i garantir la màxima seguretat en tot moment. Per aquest motiu s’han establert diversos criteris a nivell europeu per tal de classificar els cables i avaluar la seva idoneïtat segons la nomenclatura de certificació. El principal criteri de classificació dels cables elèctrics segons la normativa europea CPR analitza fonamentalment un parell d’aspectes. En primer lloc, la reacció dels cables elèctrics al foc i, en segon lloc, la seva emissó de substàncies perilloses.
Les xifres no enganyen i ens indiquen que el 90% de tots els incendis que es declaren a Europa cada any es produeixen en edificis. La normativa europea CPR obliga als fabricants i distribuidors de cables, gestors de projectes, arquitectes, constructors i instaladors de tota Europa a subministrar als edificis cables que tinguin la classificació CPR adequada.
REACCIÓ AL FOC DEL CABLE SEGONS LA NORMATIVA EUROPEA CPR
La normativa europea CPR aplica a tots els productes destinats a ser incorporats, de manera permanent, a la construcció. No només inclou edificis, també obres d’enginyeria civil. Pel que fa als cables, les disposicions CPR apliquen als cables d’energia, de telecomunicacions, de dades i de control.
Des de la implementació de la normativa europea CPR, conceptes com no propagador de la flama, no propagador de l’incendi, baixa emissió de fums, lliure d’halògens, etc es substituiran per l’expressió “Classe de reacció al foc segons CPR”. Aquesta classificació CPR (per exemple Cca – s1b, d1, a1) es converteixen en conceptes molt precisos i vàlids per a tota Europa.
Els cables CPR classificats B2ca i Cca, presenten criteris complementaris que estableixen requeriments sobre la quantitat de fums emesos (s=smoke), el despreniment de gotes i partícules inflamades durant la combustió (d=droplets), i el contingut àcid (a=acidity) o toxicitat dels fums emesos.

NORMATIVA EUROPEA CPR: FUM (S), PARTÍCULES (D) , ACIDESA (A)
Què signifiquen aquestes lletres i la combinació de lletres i números -s1a, d1, a1- que apareixen a continuació?
La S significa SMOKE, fum en anglès.
Fa referència a l’opacitat dels fums emesos en cas d’incendi.
Això és vital, ja que si els materials desprenen fums molt densos durant un incendi, les persones atrapades a l’edifici no hi veuen prou per orientar-se i ubicar les sortides d’emergència.
s1a indica que, en caso de produir-se un incendi, la nostra visibilitat (o transmitància lluminosa) serà del 80%.
s1b indica que la transmitància lluminosa baixa fins al 60%.
s2 i s3, la transmitància lluminosa és inferior.
La D significa partícules inflamables, Droplets en anglès.
Aquest és un dels aspectes més rellevants de la normativa europea CPR.
Durant la combustió, es desprenen partícules incandescents que poden propagar l’incendi i generar nous foc a certa distància.
Per exemple, quan crema un bosc, les pinyes dels arbres esclaten i surten projectades diversos metres, podent generar nous focs. És exactament el mateix que passa amb les partícules d’un cable en un incendi.
D0 significa que no emet partícules, d1 que las partícules s’autoextingeixen en menys de 10 segons i D2 en més de 10 segons.
La A significa acidesa, Acidity en anglès.
L’acidesa (i corrosivitat dels gasos emesos) incideix directament en la salut de les persones i equips, generant pèrdues humanes i materials.
En aquest cas, els cables amb una emissió a1 pràcticament no emeten gasos corrosius durant un incendi.
NOMENCLATURA NORMATIVA EUROPEA CPR
Així, en aquest exemple, ja podem interpretar clarament la nomenclatura de la normativa europea CPR, universal en tots els cables d’Europa:

- B2 és el cable amb la màxima prestació en un incendi. Dit d’una altra manera, el que més bons resultats obté per tal que l’incendi no es propagui en un edifici.
- ca fa referència a cables.
- – s1a ens indica que el fum que desprèn l’incendi del cable ens permet una visibilitat del 80% i podrem ubicar la sortida d’emergència.
- – d1 indica que les partícules (o droplets) que desprèn el cable al incendiar-se s’autoextingeixen en menys de 10 segons, i no generarà nous incendis.
- – a1 ens indica que el cable no emet gasos tòxics, pel que el nostre cos no patirà problemes al respirar aquests gasos.
Pots veure com reaccionen els cables en cas d’incendi i la importància del fum, partícules i acidesa en les proves de resistència al foc que realitzem als nostres laboratoris de qualitat.
QUINA MENA DE CABLES EXIGEIX LA LEGISLACIÓ ESPANYOLA SEGONS EL TIPUS D’INSTAL·LACIÓ?
Primer hem d’analitzar quins cables són objecte de la normativa europea CPR. Un cable coaxial, que va encastat a la paret, si és objecte de la normativa europea CPR. Però el fuetó que va de la presa a la televisió, no és objecte de la CPR perquè no està instal·lat de manera permanent a la construcció.
Cada país defineix la classe mínima CPR. En la majoria dels països d’Europa es requereix classe Cca en lloc amb alta densitat de persones i equips importants com ara: oficines, escoles, hotels, hospitals i altres. La classe Eca s’aplica en àrees amb baix risc d’incendi, com les instal·lacions residencials o les instal·lacions industrials estàndard.
Amb el Reglament Electrotècnic per a Baixa Tensió (REBT), Espanya va ser pioner a nivell mundial creant lleis que obligaran a instal·lar cables lliures d’halògens i resistents en cas d’incendi en el que es va denominar Llocs de Pública Concurrència. Quan el reglament va haver d’adaptar-se a la normativa europea CPR, en la seva nota esclaridora, va indicar que la classe mínima en instal·lacions generals, és la classe Eca.
Antigament el REBT indicava que els cables havien de ser “no propagadors de la flama”, que correspon aproximadament a la traducció a Eca. Al mateix temps, el Reglament va modificar 5 ITCs-BT, que feien ja referència a cables d’altes prestacions davant del foc, i ho va traduir a CPR com Cca-s1b,d1, a1. Aquesta és la classe de referència a Espanya i en la majoria de països europeus.
Evidentment, la classe B2ca compleix, i supera, aquesta normativa, al tenir les màximes prestacions davant del foc.
El Reglament de Seguretat Contra Incendis en els Establiments Industrials, estableix que els cables hauran de ser, com a mínim Cca– s1b, d1, a1 (recordem que B2ca seria igualment vàlid al ser superior).
A la Comunitat de Madrid es va ampliar el requisit mínim en instal·lacions elèctriques a les prestacions més segures: la classe Cca-s1b,d1,a1 és el requisit mínim ja no només per a pública concurrència, també en interiors d’edificis i habitatges, locals de reunió, etc, qualsevol que en sigui la seva capacitat d’ocupació. Això suposa un gran avenç en termes de seguretat de les persones i equips.
TOP CABLE GARANTEIX CABLES SEGURS
Pots consultar aquí la darrera versió del REBT (Reglament electrotècnic de Baixa Tensió), del 18 de març del 2023 i les ICT (Instruccions Tècniques Complementàries).
Els clients de Top Cable tenen la garantia que adquireixen els cables que compleixen íntegrament amb la normativa europea CPR i els requisits més exigents i vàlids per a instal·lacions en tota Europa. Perquè la seguritat és la nostra màxima prioritat. Si et queda algun dubte sobre la normativa CPR o vols comptar amb cables normatius pels teus projectes, no dubtis en contactar amb el nostre equip comercial.