Techo fotovoltaico - energía verde

10 abril, 2024

La agrivoltaica millora el rendiment de la instal·lació solar

La combinació d’energia fotovoltaica i la producció agrícola (el que es coneix com a agrivoltaica) afavoreix el rendiment de la instal·lació fotovoltaica. Les altes temperatures són un dels factors més perjudicials pel rendiment d’un projecte fotovoltaic. En aquest sentit, la presència de cultius sota els panells és una ajuda, ja que regula la calor i minimitza la temperatura que ha de suportar el sistema solar. La limitació d’evaporació d’aigua del cultiu que produeixen les plaques també afavoreixen una climatització més favorable per a la instal·lació.

Energía agrivoltaica

Factors a tenir en compte en una instal·lació agrivoltaica

Els sistemes fotovoltaics estan en una constant evolució i expansió. La implementació de l’agrivoltaica és un altre exemple que ho fa evident. Malgrat no ser un concepte nou, l’interès per la implementació d’aquestes instal·lacions s’ha multiplicar en els darrers anys. En els projectes de sistemes agrivoltaics l’àrea que cobreixen els mòduls fotovoltaics és menor que en el cas dels sistemes fotovoltaics tradicionals instal·lats al sòl.

Els costos d’instal·lació d’un sistema agrivoltaic depenen, en bona part, de l’actuació que requereixi el sòl de la instal·lació. No sempre és necessari realitzar-hi accions prèvies, però hi ha diferents aspectes a tenir en compte, com per exemple la necessitat d’instal·lar els cables a una profunditat segura de, coma mínim, un metre per tal d’evitar qualsevol problema en l’activitat agrícola que es durà a terme en el terreny. Aquesta particularitat precisa d’un cable que sigui resistent a l’aigua, com el cable TOPSOLAR® H1Z2Z2-K, amb la capacitat de ser instal·lat submergit a l’aigua (AD8).

El cost dels cables, en canvi, no diferirà entre la tipologia del projecte.

Diverses opcions d’instal·lació

Cada projecte agrivoltaic té les seves particularitats, i per aquest motiu és molt important la varietat d’opcions d’instal·lació que ofereix aquest sistema. El més habitual és fer servir sistemes de suports fixes per poder instal·lar les plaques solars a uns cinc metres d’alçada. Així, es possibilita el funcionament de la maquinària pel terreny agrícola.

Una alternativa d’instal·lació és l’agrivoltaica dinàmica, que consisteix en instal·lar els panells sobre els cables elevats, una opció més lleugera que permet manualment la posició de les plaques segons l’estació de l’any i la porció de terreny que es vol cultivar.

Una evolució d’aquest sistema és l’agrivoltaica de seguiment, que amb la instal·lació d’un innovador software mou les plaques en funció de la fase de creixement del cultiu i les condicions meteorològiques. Això permet maximitzar l’eficàcia del sistema i evitar una projecció d’ombra estàtica i permanent.

Per últim, també es poden instal·lar panells solars en el sostre d’un hivernacle. En aquests casos normalment s’opta per instal·lar panells solars transparents amb diferents nivells de lluminositat i transparència que fan possible que els raigs de llum i les seves ones passen a través del propi panell amb la intensitat òptima per a la fotosíntesi.

Més enllà de l’opció ja comentada dels hivernacles, les instal·lacions agrivoltaiques es recomanen en plantacions de verdures, hortalisses, fruites, cereals i vitícoles, terrenys per la pastura dels animals o, en zones costeres, per alimentar plantes dessalinitzadores i produir aigua pels cultius, animals i, fins i tot, consum humà.

La Unió Europea aposta per l’agrivoltaica

La implementació de cultius basats en l’agrivoltaica pot ajudar molt a les polítiques relacionades amb la transició energètica, l’agricultura o el medi ambient. Marca un possible camí cap el compliment dels objectius del Pacte Verd Europeu (EGD)

Cobrint l’1% de la superfície agrícola utilitzada a nivell europeu amb sistemes agrivoltaics es podrien generar 944GW d’energia solar l’any 2030 (720GW).

Coneixedora d’aquestes xifres, la UE anima als països que en pertanyen que ofereixin incentius a través de marcs de suport per potenciar l’agrivoltaica. És necessària una feina d’informació a les comunitats rurals per tal que coneguin el seu potencial per desenvolupar energia neta. Augmentar la productivitat i contribuir al desenvolupament rural sostenible.

Aquesta aposta es vol recolzar en un gran esdeveniment, al Conferència Mundial anual d’Agrivoltaic, que es celebrarà a Denver (EEUU) de l’11 al 13 de juny, pel que ja t’hi pots inscriure.